Empowerment: haal het beste uit jezelf

Empowerment; Waar ligt jouw kracht?

Empowerment heeft alles te maken met je persoonlijke ontwikkeling, de gedrevenheid om vooruit te komen, om persoonlijke, zinvolle doelen te stellen en in actie te komen om deze doelen te bereiken. En dat willen we toch eigenlijk allemaal? Wie wil er nu niet verder komen in het leven? Maar hoe haal je nu het beste uit jezelf? En als er tegenslagen komen, wat dan? Ik ga je proberen uit te leggen wat empowerment daadwerkelijk inhoud en hoe je het in je eigen leven in praktijk kunt brengen.

Empowerment: wat is het?

Empowerment is een gevoel van persoonlijke macht en kracht. Maar dat gevoel ontstaat niet zomaar, empowerment kan alleen maar ontstaan als je voor jezelf erkent, dat je persoonlijk in staat bent om gestelde doelstellingen ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Je zult er alles aan doen om jouw doel te bereiken, niemand kan je tegenhouden. Je neemt als het ware het heft in eigen handen en je bepaalt zelf de regie.

Wanneer treedt empowerment in werking?

Niemand is hetzelfde, elk leven ziet er anders uit en wordt anders geleefd en iedereen heeft dan ook andere verlangens. Empowerment start als je een intens verlangen naar iets hebt, dat je in je leven wilt waar maken. Het gaat hier dan ook om een persoonlijk verlangen, het is afhankelijk van jouw overtuiging. Denk niet dat heb ik niet of dat kan ik niet, want iedereen beschikt over empowerment.

De twee richtingen van empowerment

Empowerment werkt twee kanten op:

  • De motivatie om jezelf in staat te stellen persoonlijke doelen te bereiken.
  • Een andere persoon het vermogen te laten ontwikkelen om hetzelfde te doen.

Maar wat houdt dit dan eigenlijk in? Over welke capaciteiten moet je dan beschikken? Je kunt de werking van empowerment het beste als volgt bekijken: Je ziet mogelijkheden en kansen, maar je moet wel keuzes kunnen maken en je moet in staat zijn zelf besluiten te nemen. Welke reactie jouw besluit ook teweeg brengt bij anderen, het is jouw besluit. Krabbel niet terug omdat een ander er anders over denkt. Het is belangrijk dat je beschikt over bronnen die je kunnen helpen bij het maken van keuzes, maar je ook helpen bij het uitvoeren van je besluit. Je hebt de capaciteit om zelf je koers uit te stippelen en je bent standvastig genoeg om koers te houden. Je hebt mogelijkheden om nieuwe dingen te leren, die nodig zijn om je doel te bereiken. Je staat voor jezelf en je houdt vast aan jouw mening, naast de mening van een ander. Houd altijd voor ogen dat je verantwoordelijk bent voor jezelf, niet in speciale gevallen, maar altijd!

Empowerment; Bepaal zelf de regie!

Empowerment is een proces

Empowerment is niet zomaar iets, het is een constant proces waarbij verlangens om iets in het leven te bereiken voortdurend wordt aangewakkerd. Het is als een rode draad, die door je leven loopt. Het is de uiteindelijke beloning die ervoor zorgt dat je het ultieme doel blijft nastreven.

Het fundament van empowerment is zelfkennis en dat is dan ook gelijk het begin, het weten maar ook het geloven wat je allemaal kunt. Dan is het ook tijd om in actie te komen. De fundering wordt gevormd door je persoonlijkheid, je persoonlijke waarden, je interesses en je talenten. Zo kun je op een reële manier een visie vormen over je toekomst en wat je kunt doen om je visie invulling te geven.

Uit balans raken

Het is niet altijd even eenvoudig om vast te houden aan je ideeën en het pad dat je bent ingeslagen te blijven volgen. Er kunnen allerlei tegenslagen op je weg komen en dan is het soms lastig om de kracht te vinden om door te gaan. Het is moeilijk om te volharden als je tegengas krijgt, omdat je tegen de stroom ingaat. Om optimaal je mogelijkheden te kunnen benutten, moet er een eenheid zijn tussen een persoonlijk en zakelijk leven. Door empowerment ben je instaat om persoonlijke macht en kracht te ontwikkelen. Al deze facetten die nodig zijn voor deze ontwikkeling moeten wel op de juiste plaats in het geheel staan.

Maar hoe graag je je doel wilt bereiken, soms raak je toch uit balans.

Terug naar je eigen fundering

Ben je uit balans geraakt, ga dan terug naar je eigen fundering, het vertrekpunt waaruit je vertrokken bent. En pak daar dan de draad weer op. Dat is niet altijd eenvoudig, maar er zijn een aantal dingen die je daarbij kunnen helpen.

  • Spreek jezelf toe op een positieve manier.
  • Zoek afleiding door even iets anders te doen zoals wandelen of een terrasje pakken. Je kunt daarna vaak met een heldere blik naar de dingen kijken.
  • Bekijk de situatie niet vanuit je persoonlijke kant.
  • Reflecteer jezelf en kijk naar wat je tot nu toe bereikt hebt. Je mag je zelf best een compliment daarover geven.
  • Zoek mensen op waaruit jij kracht en inspiratie uit haalt.
  • Kijk naar wat je momenteel nodig hebt en zorg ervoor dat je het krijgt, al is het maar iets heel simpels. Het gaat erom dat jij er gelukkig van wordt.
  • Waardeer altijd jezelf, want dat is de grootste kracht van empowerment.

Empowerment; Haal het beste uit jezelf!

Waar ligt jou kracht?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Spirituelebehandeling.nl - Alle rechten voorbehouden.